Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ország Gyöngye Aranya

A legszebb megye és székhelye, Pécs, szubjektív szögből. Jogos, vagy jogtalan mormogás, hírértékű személyes, valamint egyéb vegyes betűvetés.

Utolsó kommentek

  • Gabbahey: @The Kövér Laca Haircut 2010 Project: "Kard által vész, ki kardot ragad." (2010.05.31. 20:04) Pécsi galambok
  • h.krisztina: 3 német dogom, 2 sziámim, 1 karthauzim és egy pézsmatnősöm van, ergo állatbarát ember vagyok Megre... (2010.05.29. 22:33) Vadászat?
  • Quintus Pontius Pilatus: Szerintem irtani kellene a galambokat. (2010.05.29. 21:31) Pécsi galambok
  • sorica123 (törölt): Én csak attól mászom falra, mikor az utca közepén vagy forgalmas helyen eteti a galikat a mindenko... (2010.05.28. 11:55) Pécsi galambok
  • Punk is not dead: @Lecsóx: Így van, nem normális, épp ezért sétáltatták Viszkit lakott területen kívül, hogy ne zava... (2010.05.17. 19:15) Viszki kutya búcsúztatása
  • Utolsó 20

Friss

Pécsi galambok

2010.05.26. 22:17 | BioPandur | 3 komment

Furcsa dolog ez a városi vadállatokkal. Nemkívánatos betolakodóknak tekintik azokat a lényeket, akik az emberi civilizációhoz alkalmazkodva a környezetünkben élnek. Pedig a patkányok, szúnyogok, verebek, svábbogarak, galambok tökéletes szimbiózisban élnek a mi modern kultúránkkal. Táplálékuk a humán lakosság meghagyott maradéka, vagy a galambok, verebek esetében néha a jószívű emberek adománya.

Városunkban többen is vannak, akik vállalt napi feladatuknak tekintik a velünk együtt élő madarak etetését. Kenyérmorzsát, magvakat szórnak ki a vasútállomás, az Iparosház mögötti parkolóterület, vagy a Barbakán környékének szárnyas állatai számára.

Városunkban még többen vannak, akiket rettenetesen idegesít a hivatásos madáretetők tevékenysége.  Bevallom, egy darabig jómagam is ferde szemmel néztem a Szabadság utcában lakó, Muci néni néven közismert állat-jótevőre. Különösen az után, hogy egyszer az első emeleti konyhaablakából kidobott, tejjel kevert kenyérdarabok majdnem a fejemen landoltak. Muci néni akkor elfelejtett kinézni az ablakon, mielőtt feltálalta az ételt kedvenc madarainak.

A lakótársak inkább a szárnyasok által terjesztett betegséget és az etetés végtermékét hánytorgatták fel. Én ugyan egyetlen olyan esetről sem hallottam, amikor a Szabadság utca, vagy a József Attila út elejének lakói közül bárki olyan betegségben szenvedett volna, amit a galambok okoztak. Ennek ellenére sokáig ellenszenvvel viseltettem Muci néni küldetéstudata iránt.

Egészen addig, amíg a második emeleti erkélyünkön egyik napról a másikra megépült egy fészek, majd később két tojás is ott pihent. Nem tudom, a galamboknál a hím, vagy a nőstény költi ki a tojásokat, de a mi galambunk nagyon gondos szülőnek bizonyult. Ezen időszak alatt keveset szellőztettünk az erkélyajtó nyitogatásával, inkább az üveg mögül lestem a kitett polcos szekrény és a használaton kívüli kerékpár védelmébe húzódott családot. Két fiókáját a mama (vagy papa) féltő gondossággal etette, majd hetek múltán kiröptette őket. Boldog voltam, hogy helyet találtak maguknak a civilizált élettérben, ugyanakkor egy kicsit fellélegeztem, mivel addig némileg nyomasztott a galambok sorsa iránt érzett passzív felelősség.

Egy kedves ismerősöm egyszer megmentette egy galamb életét a Széchenyi térem a Dzsáminál.  Ahogy mesélte, a szemük láttára kapta el egy macska, mire ők a barátnőjével nagy csatakiáltások közepette odarohantak, és elkezdték rugdosni a bokrot, ahová a „cicus” becipelte zsákmányát. Pár pillanat múlva a galamb kicsit megtépázva felszállt, a macska pedig villámló szemekkel utálta lakomájának elrontóit.

A tanulság csak annyi, hogy egyes emberek és a macskák egyformán gyűlölik azokat, akik a galambok pártját fogják ebben a városban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranya.blog.hu/api/trackback/id/tr902034203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorica123 (törölt) 2010.05.28. 11:55:03

Én csak attól mászom falra, mikor az utca közepén vagy forgalmas helyen eteti a galikat a mindenkori etetőnéni. Arra megy egy ember, madarak husss, toll, guanó, frász... na azt utálom. Meg nálunk bádogpárkány van, pont ott, ahol Anyukám ágya feje a fal másik felén. Galambok előszeretettel totyognak és dumálnak ott hajnalban. Marha hangosak... de a család fő galambutálója Anya, én nem utálom őket.

Quintus Pontius Pilatus 2010.05.29. 21:31:15

Szerintem irtani kellene a galambokat.
süti beállítások módosítása