Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ország Gyöngye Aranya

A legszebb megye és székhelye, Pécs, szubjektív szögből. Jogos, vagy jogtalan mormogás, hírértékű személyes, valamint egyéb vegyes betűvetés.

Utolsó kommentek

  • Gabbahey: @The Kövér Laca Haircut 2010 Project: "Kard által vész, ki kardot ragad." (2010.05.31. 20:04) Pécsi galambok
  • h.krisztina: 3 német dogom, 2 sziámim, 1 karthauzim és egy pézsmatnősöm van, ergo állatbarát ember vagyok Megre... (2010.05.29. 22:33) Vadászat?
  • Quintus Pontius Pilatus: Szerintem irtani kellene a galambokat. (2010.05.29. 21:31) Pécsi galambok
  • sorica123 (törölt): Én csak attól mászom falra, mikor az utca közepén vagy forgalmas helyen eteti a galikat a mindenko... (2010.05.28. 11:55) Pécsi galambok
  • Punk is not dead: @Lecsóx: Így van, nem normális, épp ezért sétáltatták Viszkit lakott területen kívül, hogy ne zava... (2010.05.17. 19:15) Viszki kutya búcsúztatása
  • Utolsó 20

Friss

Gasztropatrióta

2008.12.13. 13:29 | Gabbahey | 14 komment

Címkék: pécs étel gasztro csillag mandulás

Hurkát enni a vásárcsarnok pecsenyesütőinek egyikében, miközben a zöldségeket nézegető tömeg úgy hömpölyög a kenyérmorzsás asztalok előtt, mint a világvárosok metróinak emberáradata, csak mindez kicsiben. Mire az ember lenyel egy falatot a finom, majoránnával bőven fűszerezett hurkából, addig kicserélődik a hagymát és zellert válogatók osztaga. Egy harapás az ecetes almapaprikából és a nyugdíjas néni után már egy szabadidőruhás orvosfeleség pakol szoláriumozott kezeivel zsenge kelbimbókat a szatyrába. Aztán mire a hurkazsírral összemaszatolt papírtálcát a maradék kenyérrel letöröljük, ismét mások vonulnak az asztalsorok között.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalonnát sütni Égervölgyben. Minden a helyén van. Terméskő tűzrakóhely, ami körül egy nagyobb társaság is elfér. Hideg, tiszta patak, amiben a hűlni betett borosüveg mellett egy jókora rákot találtunk egyszer. A tóban pár évvel ezelőtt még pontyokat is láttunk a gátról. A sült szalonna, hagyma, alufóliában parázsba tett krumpli illata, a fák alatt elfogyasztott étel a nomád életmód hangulatát lopja a társaságba. Pedig a város egy lépésre van, de ebben a völgyben már a Jakabhegy romlatlan vadsága kezdődik.

Zsíros kenyeret kérni egy nyári estén a Hangulatban és kiülni a kerthelyiségbe. Mert igazán jó zsíros kenyeret nem lehet bárhol kapni. De ott, azon az embermagas sövényekkel határolt teraszon, alkoholistákkal és részeg egyetemistákkal körülvéve, hallgatva a pénznyerő gépek zaját, a biliárdgolyók koccanásait, átitatódva a dohányfüsttel, egyszóval ott a kocsmai miliőben mindig csodálatosan jóízű zsíros kenyérrel lehet kiegészíteni azt a pár korsó sört. A sövényen kívül a Petőfi utca nyugodt sötétje, a Hargita utca balatoni sétányt idéző, dísznövényekkel körülvett családi házai növelik a házi disznózsír, a hagyma és az előző napi kenyér zamatát.

Babgulyást és túrós palacsintát enni a Csillag étterem körülbelül az 1971-es évet idéző termében. Ott, ahol a pincérek név szerint ismernek minden törzsvendéget, és az ételt is ennek megfelelő jelentőséggel osztják számukra. A babgulyás bősége, a palacsintát jóllakott kígyóvá dagasztó töltelék nehezen engedi vissza a város déli forgatagába a betérő vendéget. Az ember legszívesebben kezdené elölről a rendelést. Ám fennáll a veszély, hogy ha még egy rántott gomba-rizs-tartár kombinációt is elfogyaszt, akkor már csak arra lesz ereje, hogy a bejárat melletti sarokban összetolja a faragott székeket és elnyúljon rajtuk egy hosszabb pihenésre. Egészen vacsoraidőig…

Egy megerőltető mecseki biciklitúra után fasírozottat és kovászos uborkát falatozni a Mandulásban. Leülni egy faasztalhoz, és a táplálék-kiegészítők, mindenféle vitaminitalok helyett elővenni a hátizsákból a jó borsos, fokhagymás, barnára sütött húspogácsákat, az áttetszően zöldre kovászolódott uborkát, melynek leve szertefröccsen a harapáskor, és így megterítve, küszködve az elgyötört izmok ellenállásával birtokba venni az egész avarillatú erdőt.

Az eddig felsoroltakban tulajdonképpen nem is az evés a lényeg. Őszintén. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranya.blog.hu/api/trackback/id/tr58820584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnplayer 2008.12.13. 17:42:14

Ülni a Dél-Balaton parti kiskocsmában és a helyiek által is ivott, friss, virágillatú könnyű helyi borból készült finom fröccsöt iszogatni, közben hallgatni zsivajt, a horgászokat, szakértően nézegetni a hazatérő strandolókat (a nőket :-) ) és lefelejteni, hogy már csak 2 nap van hazaindulásig.

cserke 2008.12.13. 17:48:12

minden szavad igaz, hétfőn megyek is egy kis hurkareggelire a vásárcsarnokba :)

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.12.13. 18:35:14

A pécsi hangulat utánozhatatlan.
A vásárcsarnoki tocsogós reggeliket én is imádtam mindig.

Mondjuk a Hangulattal kapcsolatban voltak kellemetlen élményeim.
Ott olyan kimért bort adtak, aminek már a kancsójába kövült a hozzáadott cukor.

A Csillag is érdekes hely. Általában nagyon jó kajákat kaptunk, igazi jó magyar babgulyás, jó kis vesevelő. De rántott sajtot nem ettünk ott ,csak egyszer, mert ez bizony mackó sajt volt kirántva. :-)

Teljesítmény-Leadó Tengely (törölt) 2008.12.13. 19:03:12

Üdv! Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, hiányzott már ez a reperotárból :)
Hangulat.. nincs olyan hét amikor legaláb 2-3 estét ne ott töltenék. Jó kis hely, csak mióta fel lett újítva, megszűnt az a füstös kocsma feelindje. De még így is fasza :)

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2008.12.13. 19:07:20

a csarnokban árulnak még gerslis hurkát a sarkon levő lacipecsenyésnél?

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2008.12.13. 19:13:06

a betyár csárda üzemel még a kórház téren?

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2008.12.13. 19:31:57

Napelemes Harckocsi - Göttlinger mamánál szokott lenni gerslis hurka, csak mindig hamar elfogy... A vásártéren is van büféjük, ott szombatonként jobb eséllyel lehet próbálkozni, de még így is szerencse kérdése.

GazVezir 2008.12.13. 19:32:38

Azt hittem, hogy rosszul látok, mikor megpillantottam a Hangulatot nagy betűvel írva az Index címlapján :-). A kommenteket elnézve nem csak én vagyok az, aki így jutott erre a blogra.

Teljesítmény-Leadó Tengely: A feeling lehet, hogy nincs meg, de a füst mennyisége adott mindig :-) .

Teljesítmény-Leadó Tengely (törölt) 2008.12.13. 20:05:27

Na ja, a füst az megmaradt a régi feelingből :)
Indexen a Hangulat...bezony :D Ennek örömére megyek is a Hangiba egy söricillinre.

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2008.12.13. 20:07:06

A Betyár Csárda már nincs meg, most épp egy turkáló van a helyén.

A Csillag! Már elsős középiskolás koromban is jártunk oda, a közeli Kodály koleszban laktam, és a konyha teljesítménye (és a konyhásnénik enyves keze) miatt éhségsztrájkot hirdettek a felsőbb évesek. Enni azonban kell, így futótűzként terjedt a hír, a Csillagban olcsó és finom kaja van. Napokig tele volt kollégistákkal. Mindez 1981-ben volt.
Azóta alig változott valami, Pécs egyik időt álló helye, nem sok hasonló van. Talán egyszer kifestettek...
Ja, és a múltkor szerencsésen megrendeltük a kevés nem ehető ételük egyikét, nem kellett kifizetni!

peregrino 2008.12.13. 20:10:29

Az Égervölgyben pedig ne feledjük Teca mamát sem! Volt rá példa, hogy tűzgyújtási tilalom volt, ő pedig megsütötte nekünk a sütőjében a sütnivalóinkat. Emlékeim szerint nem fizethettük ki...

C10H12O6 2008.12.13. 20:27:32

Decemberben karácsony előtti héten, amikor minden ember idegesen rohan, hogy lezárja a projektjét, elszámoljon az EU felé, legyen pénze ajándékra, és bús arccal bambán halad előre nézve a kirakatokat.

Ilyenkor az emberek, ideges fehéregerekké válnak, akiknek leesett, hogy nem lesz szalonnabőr, ha végre nem tapossák a kereket év végén.

Nos ekkor én délután egy és kettő között betérek a Budafoki úti 4-6 villamos megállojában lévő henteshez, ahol szerintem a város legjobb sültcsülkét és kolbászát adják.

Kék műanyagtálcára a henteslegények, amolyan 27-35 közötti, belevaló, pirospozsgás, hétvégén a Lada felnijét csiszolgató, a kormánykerékre macskabőrt húzó pestkörnyéki gyerekek pakolják fel kérésre az ételt fülbevalóval a bal fülben.

Sült csülök, finoman átsütve, alaposan megfűszrezve hozzá 2 szelet kenyér, 2-3 uborka 1 erős paprika és némi üdítő. Az ember fizet, maga kiveszi a kifizetett üdítőt, majd az ablaknál lévő pultnál elkezd enni komótosan nézve a sietős embereket az utcán.

Még kést sem kell vinni, mert szépen az éles henteskéssel felvágják előre a csülköt. Én azért szoktam, mert milyen férfi az, akinél nincsen zsebkés - ezt nekem régen egy nő mondta feddőn. Igaza volt.

A hús omlós, a bőr alaposan megsütve, de nem rágós, még az ember fogai simán beleszaladnak a kicsit nyúlós-rágós bőrbe. Ha az ember talál benne egy kis egyben maradt húsdiót, amit nem vágott ketté a kés, akkor szerencsésnek érzi magát és lassan harap ketté. Már ekkor értelme volt a felkelésnek az ágyból reggel.

Mikor végzel, és kitörölgeted a papírról a zsírt az utolsó falat kenyérrel, mert ugye tisztességes hentesnél azon a papíron eszel, amibe csomagolják a húst, utána szalvéta helyett negyedrét vágott selyempapírt veszel magadhoz lopva a pultnál, hogy meg ne zavard a szent kiszolgálás menetét. Ilyen papírba adják a kenyeret.
És lám, milyen jól le lehet vele dörgölni a zsírt is a kézről, szájról.

Ezután keresel a zsebben egy gyufaszálat fogpiszkálónak, megfaragod, visszaviszed a tálcád, hangosan köszönsz, amire hangos és tisztességes elköszönés a válasz, nem foghegyrevetett, hanem igazi kereskedő elköszönés, benne a ki nem mondott mondat: Ha ízlett, akkor gyere máskor is hozzánk. Megtiszteltetés lenne.

Kilépsz az utcára. Felszállsz a villamosra. Már érzed a jól eső teltség érzetet. Beutazol a városba, nézed telihassal ülve a villamoson az embereket a kocsiban és az utcán. Van időd gondolkodni és remélni újra.

A Ferenc körútnál már tudod, hogy szundítani fogsz délután. Nem tervezted, de mindig ez van, ha ott jársz.
Édes ölélése az ágynak. Csak erre vágysz. Meleg takaró, kicsit nyitott ablak, szállingozó hó.

Hazaérsz. Vetközöl. Ágybakerülsz. Aztán hopp eszedbejut, hogy kéne friss hószag a szobába. Ablakot nyitsz. És alszol. Mélyen és közönyösen, mint ahogy a törvénytelen emberek teszik. Lehet tartozás, elcsinált gyerek, feddő apai vélemény, hogy semmi se lesz belőled, aggódó anyai kérés, hogy végre nősülj meg. Ez nincs sehol. Kikapcsolt mobilvan. Senki nem keresett, mert nem tudod, hiszen mikor beléptél a hentesszentélybe, nem lehalkítottad. Mert ez még mindig szolgaság. Hanem kikapcsoltad. Ez a szabadság.

Álmodsz. Jót. Rosszat. Csorog a nyálad. Felkelsz. Megmosod az arcod. Elmész wc-re, mivel a bevitt táplálék nyomja ki az avéttat.

Visszafekszel, még édes tíz percet áldozni a lustaság istenének, gondolkozva azon, hogy ha már így elszállt a délután, akkor mit is csinálj. Valaki fürdik a felső emeleten. Hallod, hogy zubog a víz a fördőkádban.

És az ember fia tudja, hogy a Szecska este tízig van nyitva. Telefonért nyúl, és felhívja a nőt, akivel még nincs semmi dolga. De ez csak a látszat. Lehet, hogy vele van dolga egész életében. Délutáni esti fürdőzésre hívja.

A nő mondja, hogy visszahív, mert még nem tudja, hogy hogyan alakul a péntekje.

És Te várod a hívást. Egyedül mész, vagy kettesben? Ha kettesben talán lesz valami újévre. Női hajnak az illatava. Vágyakozó fehér karok. Szép szemek. Lehet, hogy közös jövő.

Te fekszel az ágyon és várod a hívást. Boldog vagy. Mert mindegy, hogy mi lesz a válasz, Te már egy kicsit közelebb kerültél az élet megértéséhez. Tettél egy lépést két falat között valahol a Budafoki úton a hentesnél az élet megértéséhez. Nincs empirikus mérés a kezedben. De az élet és a boldogság nem mérhető. Csak megélhető.

Csörög a telefonod.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.13. 20:37:57

pedig olyan jó felsorolás volt, hogy meg is éheztem
;)
süti beállítások módosítása